I Dalarna är det lätt att trivas. Här har du gnistrande vit snö runt knuten på vintrarna, på somrarna är det prunkande grönt och det är aldrig långt till bad i rent vatten. Fritiden fyller man lätt med meningsfulla aktiviteter. Det finns gott om skidspår och det är inte lång resväg till slalombackar. Sommaren bjuder dessutom på massor av olika evenemang på olika orter i hela Dalarna. Det finns gott om skolor, de flesta hittar ett arbete här och även framtidsutsikterna på arbetsmarknaden är goda. När det gäller boende kan man välja mellan att bo i staden eller ute på landet för att komma ännu närmare naturen.

Framtiden i Dalarna

Dalarna har stora industrier, många medelstora företag och tusentals entreprenörer. Dessutom finns flera turistföretag spridda över hela länet. Inom de närmaste åren kommer pensionsavgångarna att vara stort i hela Dalarna och det gör att många nyanställningar kommer att göras. Behovet av utbildad och erfaren personal kommer därmed att vara mycket stort. Man har räknat ut att inom 10 år kommer en tredjedel av Landstinget i Dalarnas personal att gå i pension. Dessutom finns högskolan i Dalarna för dig som vill läsa vidare. Högskolan i Dalarna har beviljats ett stort EU-lån för ett projekt som går ut på att de under 3 år ska samverka med näringslivet i regionen. Det rör sig om 3 olika projekt. I korta drag handlar 2 av projekten om utveckling inom olika områden i näringslivet som man tror kommer att leda till anställningar. Det rör sig om områden inom marknader, processer, tjänster och produkter. Det tredje projektet handlar om att skapa ett kunskapscentrum vid högskolan i Dalarna för framtida samverkan.

Ski tracks in fresh snow

Meningsfull fritid i Dalarna

I Dalarna är det lätt att skaffa sig en meningsfull fritid. Landstinget i Dalarna, som är den största arbetsgivaren i länet, engagerar sig i att fritiden ska vara värdefull för invånarna. I Mora kommun erbjuds till exempel alla låg- och mellanstadiebarn att prova på dans, musik, drama och bild under ledning av kulturpedagoger. De barn som vill kan vara med i musikundervisning och olika kurser. Ungefär 500 barn och ungdomar är aktiva i verksamheten. Barnen själva tycker att det blir roligare att gå i skolan om man har en meningsfull fritid. När det gäller sportaktiviteter finns det också en hel del att välja på. Vintertid är det längdskidåkning, slalom och långfärdsskridskor som gäller. Sommartid kan du fiska, paddla, cykla och mycket annat. Musikevenemang arrangeras över hela länet och det finns ofta trevliga marknader att besöka. Att midsommarfirandet är något väldigt speciellt i Dalarna har nog inte undgått någon, inte heller Vasaloppet som går från Mora till Sälen och följs av 2 miljoner tv-tittare.