I Dalarna är naturen storslagen och den går att avnjuta på väldigt många olika sätt. Om vintern kan man åka skidor eller snöskoter, om sommaren kan man vandra eller spela golf. Bortsett från kustlandskap finner man alla naturtyper i Dalarna; i söder finns vackra sjöområden medan fjällnaturen dominerar i norr. Om man vill gå en kortare dagstur i ett vackert landskap kan man till exempel välja den 9 kilometer långa vandringsleden genom Alderängarna. Här finns många sällsynta växt- och fågelarter och runt klapperstensområdena reser sig inramande branter. Om man vill uppleva de vackra markerna på vintern finns många välpreparerade längdskidsspår för både kortare och längre turer.

Boende för olika intressen

Oavsett om du besöker Dalarna för den vackra naturen, för sporten eller för de rika kulturmiljöernas skull kan du hitta ett boende som passar dig. Om du verkligen vill bo nära naturen finns det även vackra tältplatser. För att uppleva något av den äldre miljön kan stugboende i fäbodar passa bra. Om du kommer till Dalarna mest för att slappna av finns det till exempel spa-hotell. Om du beslutar dig för att tälta, eller kommer att spendera det mesta av tiden i den vackra naturen, kan det vara bra att ha koll på vad allemansrätten innebär. I Dalarna finns många natur- och kulturvärden som är viktiga att lämna ifred. Om man är osäker på vad som gäller brukar det vara enkelt att få svar genom att besöka eller ringa till någon av turistbyråerna. Dalarna kan erbjuda många olika typer av vistelser som passar allt från barnfamiljer till grupper som är mer för extremsport. Det går också att bo på äventyrsbadet vid Orsa Camping.

Dalar horse

Att se och göra i Dalarna

I Dalarna kan de allra flesta hitta något intressant att göra. Förutom fina möjligheter till både längd- och utförsåkning kan man också ge sig ut på till exempel älg- och björnsafari. Vill man lära sig mer om att dokumentera sina upplevelser, miljöerna eller just boendet kan man delta i en fotosafari eller foto-workshop. För den som är musikintresserad är Dalarna verkligen en plats att besöka. Här frodas folkmusiken, bland annat genom Dalarnas Spelmansförbund. Det finns många kurser och konserter att gå på. Vill man prova på guldvaskning med instruktör gör man det i Färnäs och man får behålla det guld man eventuellt hittar! Även vetenskap och näringsliv är intensiva verksamheter i Dalarna. Vid Högskolan Dalarna pågår forskning om bland annat energi, skog, och byggd miljö samt kultur, hälsa och utbildning. Förutom turismen är också stål-, trä- och pappersindustrin stark. Gruvnäringen har tidigare varit stark i Dalarna och den kanske mest kända gruvan är Falu Koppargruva. I gruvan finns numera roliga aktiviteter för barn och en intressant konferensmiljö.