Oavsett om man ska flytta till Dalarna eller om man bara ska åka dit på semester behöver man någonstans att bo under sin vistelse där. I Dalarna finns det faktiskt väldigt många boendealternativ att välja mellan.

Hyra lägenhet

Ett alternativ är att hyra en lägenhet i andra hand eller i första hand. Det finns personer och företag som hyr ut lägenheter både för kortare och längre tid. Om man ska flytta till Dalarna kan det vara klokt att se till att man hyr sin lägenhet i första hand.

Köpa lägenhet

Det finns också bostadsrätter att köpa i Dalarna. Där finns ofta en ekonomisk förvaltning som hjälper till med att sköta allt ekonomiskt i bostadsrättsföreningen och då kan man vara säker på att allt går rätt till. När du ska köpa en bostad är det dock viktigt att du vet att du ska stanna en längre stund i Dalarna. Här kan man nämligen inte säga upp sig med tre månaders uppsägningstid utan om man vill flytta måste bostadsrätten säljas.

Villa

Om man vill leva lite mer fritt och ha ett helt eget boende kan alternativet vara att skaffa en villa i Dalarna. De finns i flera olika storlekar och vissa hyr också ut villor. Man kan få en stor och bra villa i Dalarna för vad bråkdelen av vad en liten lägenhet kostar mitt i Stockholm. Som villaägare får man dock räkna med att lägga mer pengar och arbete på upprustning och underhåll av villan. I en bostadsrätt är det sällan lika mycket som behöver göras.

Boende för kortare tid

Är det så att man ska semestra i Dalarna, eller om man ska jobba där under en kortare tid kanske det inte är lönt att skaffa sig en lägenhet eller villa. Då kan det vara bra att titta på boenden för kortare tid. Ett alternativ är att bo på camping, antingen i egen husvagn eller husbil eller i en stuga. Man kan också ta in på hotell men om vistelsen är lite längre kan notan snabbt bli hög. Det finns också vandrarhem som inte håller lika hög standard som ett hotell men som trots allt fungerar att övernatta på både en och två nätter om behovet finns.