Det finns en färg som lär vara bekant för alla svenskar. Det handlar om Falu rödfärg – den där djupröda nyansen som finns på så många husfasader runt om i landet. Ingen som åker igenom vårt svenska landskap, oavsett i vilken ände det handlar om, kan undvika att se den röda färgen överallt. Historien bakom färgen är dock mindre känd. Faktum är att Falu rödfärg har existerat i en eller annan form i flera hundra år och det ger den en historisk tyngd. Idag används den både för att harmonisera nya husväggar och andra byggnader med äldre samt för att dess röda nyans är omtyckt bland många svenskar.

1200px-falu_koppargruva_fabriken_2010Historien om Falu rödfärg tar faktiskt sin början genom en mindre smickrande anekdot. Under 1300-talet var den gotiska arkitekturen på högsta mode i Europa – och häruppe i nord ville vi inte vara sämre. Det innebar att tegel ansågs vara eftertraktat som byggnadsmaterial. I Sverige hade vi inte möjlighet att bygga om våra gamla stenkyrkor till tegelkyrkor, men de ansvariga makthavarna kom på en snillrik idé. Med hjälp av den röda färgen från Dalarna kunde de få stenfasaderna att likna tegel och på så sätt skapa illusionen om att vi var lika moderiktiga som resten av européerna. Där såddes det första fröet som ledde till att Falu rödfärg blev Sveriges nationalfärg.

Det skulle dröja ytterligare några hundra år innan massproduktionen av färgen kom igång på riktigt. Anledningen till att färgen produceras just i Falun är att färgen är en restprodukt från malmbrytningen. Malmgruvorna i trakterna har länge varit en industriellt viktig punkt för både det regionala området liksom Sveriges exportindustri i stort. På senare år har exporten av just rödfärgen minskat betydligt. Det beror på att pigmentet är en ändlig råvara som förr eller senare kommer att ta slut. Därför har också produktionstakten avtagit.

Färgen går dock att få tag på för den som vill måla om sitt hus eller använda den för en ny byggnad. Därför är Falu rödfärg populär bland människor som vill renovera eller bygga nytt. Om du planerar en renovering kan du passa på att sätta in en passion spas pure repose för ett härligt hemmaspa i ditt hus.