Falu koppargruva har en lång och spännande historia. Fynd visar att gruvdriften var igång redan på 800-talet. Bland annat på Gotland har vikingaföremål hittats som kan härledas till Falu koppargruva. Gruvan hade sin storhetstid på 1600-talet då mer än hälften av all världens koppar kom från Dalarna. Det var ett hårt liv att arbeta i gruvan för både människor och djur. Hela familjer jobbade och även små barn hade tunga arbetsdagar. Det var en farlig arbetsplats och gruvan rasade in flera gånger. Stora stöten uppstod genom ett stort gruvras och bildade den gigantisk krater vi ser idag. 1992 tystnade gruvdriften för gott men Falu koppargruva är idag ett populärt turistmål.

falu_gruva_1Den osaliga anden Fet-Mats

På en plats som har en sådan lång historia så finns det givetvis berättelser om osaliga själar som inte fått ro. I en gruva som varit verksam i över tusen år finns det givetvis många sorgliga berättelser. Ett av de mest kända gruvspökena är Den kusliga berättelsen om Fet-Mats som inspirerat flera författare. Fet-Mats försvann 1677 och kroppen hittades 40 år senare. Kroppen kunde identifieras eftersom kopparvitriolen bevarat kroppen. Fet-Mats ställdes ut till allmän beskådning i 30 år innan han begravdes. Fast historien slutar inte där. På 1800-talet hittades kroppen och Fet-Mats hamnade åter i en glasmonter. Kanske är det inte konstigt att själen inte kommit sig till ro utan går igen?

Att besöka Falu koppargruva

Sedan Falu koppargruva öppnade för allmänheten har cirka två miljoner tagit chansen. Det finns mycket att se och göra på området. Du kan åka ner i schakten och se hur det såg ut där barnen och människorna slavade hela dagarna. För att vistas under jord krävs att en guide är med. Tänk på att det är kallt och smutsigt i gruvan. Även under sommaren ligger temperaturen kring +5. För dig som inte vågar åka ner finns det även mycket att se ovan jord. Inom gruvområdet finns butiker och olika arrangemang, som julmarknader, brukar anordnas. Under sommartid får du inte missa Gruvmuseet eller promenadslingan med den vackra utsikten kring Stora stöten.