Dalarna är ett relativt omtyckt landskap bland turister både från Sverige och från andra länder. Människor kommer hit sommar som vinter för att uppleva naturen, för att se de djur som finns där eller för att besöka släkt eller vänner. Då är det av yttersta vikt att det faktiskt finns någonstans att bo när turisterna dyker upp. En stor fördel är om de hotell som finns faktiskt har öppet även under vintern. Vad bör man tänka på om man ska starta och driva ett hotell i Dalarna?

Sköta om hotellets utsida

Driver man ett hotell måste man se till att dess utsida tas omhand. Fasaden bör vara i gott skick, och det skadar inte att se till taket ett par gånger om året. Under vintern måste man se till att gäster kan komma till hotellet och då kan ett snöblad till ATV komma till stor nytta. En rejäl traktor att ploga med behövs förstås också för att göra större vägar framkomliga om inte en snöröjare sköter det. Under sommaren är det trevligt om man har fina planteringar och välklippta gräsmattor. Några bänkar och kanske en liten fontän är också sådant som gäster ofta uppskattar.

Inreda rummen

När det gäller inredning av hotellrum kan man antingen välja att ha olika tema för varje rum, eller så håller man hela hotellet i samma stil. Oavsett vilket tema man väljer kan det vara klokt att tänka på att inte sätta in allt för mycket prydnadssaker eller statyer hotellrummen. Ofta behöver gästen plats att packa upp på och dessutom måste rummet vara lätt att städa.

Städning och hygien

För att en gäst ska trivas på hotell gäller det att rummen, sällskapsytor och annat är välstädat. Sängkläderna ska vara bytta, handdukarna rena och det ska inte vara fläckar överallt. Det är viktigt att vara noga med hygienen, speciellt när det gäller städning av toaletter. Man vill inte att olika smittor ska spridas. Det är också klokt att dammsuga sängar extra noga. Om en sådan sak som vägglöss skulle få fäste väntar dyra saneringar.

Frukost och annan mat

Bor man på hotell förväntar man sig mer eller mindre service. En sak som man ofta vill att det ska ingå i priset är frukost. Vanligen serveras det en frukostbuffé. Oavsett vilken sorts mat som man bjuder på är det viktigt att följa livsmedelsverkets råd om hygien, tillagningstemperatur och liknande. Om så inte sker kan en gäst bli sjuk.

Vad kan man göra runt om hotellet?

När man driver ett hotell i Dalarna är det klokt om personalen har lite koll på vad som finns att göra runt omkring hotellet. Ofta spenderar man inte hela dagarna på rummet utan man vill se och uppleva saker. Kanske ligger det bra vandringsstigar eller skidspår på kort avstånd?