Dalarna är inte bara känt för blåa berg, sjön Siljan, folkdräkter och spelmansmusik. Det är också ett landskap där en rad kända personer vuxit upp eller bosatt sig. Från Dalarna kommer bland annat flera världskända musiker, konstnärer och idrottsutövare. Bland dessa hittar du bland annat Anders Zorn, Gunde Svan, medlemmarna i rockgruppen Mando Diao, Marit Bergman, Jussi Björling, Jonas Frölander, Carl Larsson och Björn Skifs för att nämna några. Det är med andra ord tydligt att Dalarna varit en bra grogrund för framgångsrika människor såväl i nutid som i dåtid. I Dalarna är man glad över sina kända profiler. I dalastaden Borlänge är de till och med så stolta att de planerar att porträttera sina kändisar på bullerplank vid stadens infarter.

En grogrund för kreativitet

Så hur kommer det sig då, att relativt många kända människor kommer från det ganska glesbefolkade landskapet Dalarna? Dalarna är dessutom ett landskap som helt saknar större städer, något man annars gärna förknippar med framgång. Är det bara en slump eller ligger det något mer bakom att Dalarna lyckats fostra så många kända namn? Kanske är det så att kreativiteten föds lättare när människor måste hitta på egna saker att sysselsätta sig med. Nöjesutbudet är så litet att man får tid att koncentrera sig på sitt intresse, utan att distraheras av så mycket annat. Skidåkaren Gunde Svan är ett bra exempel på detta med sin envishet och dedikation till idrotten. En annan bidragande faktor är kanske att den vackra naturen ger extra inspiration och möjlighet till både musikskapande, idrottsutövande och konst. Naturen var i alla fall ett av både Anders Zorn och Carl Larssons framgångsrecept. Även om inspiration finns överallt så kan det kanske vara så att det är svårare att hitta den på en sorlande uteservering under markiser i Stockholm, än i lugnet på landet.

Utsikt över dalarna

Utsikt över dalarna

Lär dig mer om kända dalaprofiler

Många profiler från Dalarna är fortfarande stora trots att de gick bort för längesedan. Deras verk är dock ännu vid liv idag. Få är det väl som inte någon gång har hört ””Till havs”” med Jussi Björling eller sett en tavla av Carl Larsson eller Anders Zorn. Zorn var nyligen i ropet då en av hans tavlor, ””Kapprodd”” som han målade vid 26 års ålder, såldes för miljonbelopp. Det kan man verkligen kalla att hålla sig kvar i samtiden. Om du befinner dig i Dalarna och är intresserad av att titta tillbaka på dessa historiska profiler så finns det stora möjligheter att göra det genom att besöka ett museum. Man kan välja mellan att besöka Carl Larsson-gården i Sundborn, Zornmuseet i Mora eller Jussi Björling-museet i Borlänge för att lära sig mer om dem och deras liv. Ifall du är mer intresserad av idrottsprofiler hittar du Dalarna idrottsmuseum i Falun.